Skip to content

IOT ve Bulut Yönetimi

Farklı lokasyonlardaki tesislerinize kolayca uzaktan bağlanmanızı, uzaktan izlemenizi ve kontrol etmenizi sağlayan bir çözüm ile çok tesisli bir portföyü yönetmenin karmaşıklığını ve işletme maliyetlerini azaltmak artık çok daha kolay, güvenli ve düşük maliyetli olarak sunulabilmektedir. Tüm portföy genelinde zamandan ve değerden tasarruf sağlamak için tek bir entegre platformla süreçleri dijitalleştirip otomatikleştirmek EcoStruxure™ mimarisiyle kolayca sağlanabilmektedir. EcoStruxure™, Schneider Electric'in Evler, Binalar, Veri Merkezleri, Altyapı ve Endüstrilerdeki IoT özellikli, tak ve çalıştır, açık, birlikte çalışabilen mimarisi ve platformudur

EcoStruxure, dört uç pazara (Bina, Veri Merkezi, Endüstri, Altyapı) altı uzmanlık alanıyla hizmet veren tek bir mimari sunar:

– EcoStruxure™ Power
– EcoStruxure™ Building
– EcoStruxure™ IT
– EcoStruxure™ Machine
– EcoStruxure™ Plant
– EcoStruxure™ Grid

EcoStruxure for Retail ile farklı lokasyonlarda veri merkezi, AVM, market, restoran, banka şubesi, ofis, giyim mağazası, lojistik depo vb. şubeleri olan şirketler rakipsiz müşteri deneyimi sağlayabilir ve işleri büyütürken operasyonel ve enerji verimliliğini de artırabilir.

Bağlantılı ürünlerden uç kontrole, uygulamalara, yapay zeka destekli analitiklere ve hizmetlere kadar her düzeyde yenilikler sunulmaktadır.

EcoStruxure, nesnelerin interneti, mobilite, algılama, bulut, analitik ve siber güvenlik alanlarındaki gelişmeleri kullanarak işletmenizde gelişmiş güvenlik, güvenilirlik, verimlilik, sürdürülebilirlik ve bağlantı olanağı sağlar.

IoT nedir?
Nesnelerin İnterneti (IoT – Internet of Things), internet üzerinden diğer cihaz ve sistemlerle veri bağlantısı ve paylaşımı amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülü olan fiziksel nesnelerin ağını açıklar. Bu nesneler buzdolabı, televizyon, robot süpürge vb. sıradan elektrikli ev eşyalarından, biyosensörle, cep telefonları, elektrikli otomobiller, robotik cihazlar, gelişmiş endüstriyel araçlara kadar değişiklik gösterir. Bugün dünya genelindeki on milyarlarca bağlantılı IoT cihazı günlük hayatımızın bir parçasıdır.

Her Şeyin İnterneti (IoE- Everything) kavramı ise, insanları, robotları ve makineleri de kapsayan daha karmaşık bir sistem oluşturmak için Nesnelerin İnterneti (IoT) için makineden makineye (M2M) iletişimi genelleştirir. IoE, insanları, verileri, süreçleri ve nesneleri birbirine bağlar. Dünya çapında iletişimi, istihdam yaratmayı, eğitim ve sağlık hizmetlerini dönüştürerek iş yapma şeklimizde devrim yaratmıştır.

Hangi teknolojiler IoT’yi mümkün hale getirdi?

Eskiden bilim kurgu filimlerinden aşina olduğumuz IoT fikri uzun zamandır gündemde olsa da, bir dizi farklı teknolojideki son gelişmeler bu fikri kolayca uygulanabilir hale getirmiştir:

Düşük maliyetli, düşük güçlü sensör teknolojisine erişim.

Uygun fiyatlı ve güvenilir sensörler, daha fazla üretici için IoT teknolojisini mümkün kılıyor.

Bağlanabilirlik.

İnternet için bir dizi ağ protokolü, sensörlerin buluta ve etkin veri aktarımı için diğer “nesnelere” bağlanmasını kolaylaştırdı.

Bulut bilişim platformları.

Bulut platformlarının kullanılabilirliğinin artması, hem işletmelerin hem de tüketicilerin gerçekten yönetmek zorunda kalmadan ölçeklendirme amacıyla ihtiyaç duydukları altyapıya erişmelerine olanak sağlar.

Makine öğrenimi ve analitik.

Makine öğrenimi ve analitik alanındaki gelişmelerin yanı sıra bulutta depolanan çeşitli ve çok sayıda veriye erişim sayesinde işletmeler daha hızlı ve daha kolay bir şekilde içgörü toplayabilir. Bu müttefik teknolojilerin ortaya çıkması IoT’nin sınırlarını zorlamaya devam etmekte ve IoT tarafından üretilen veriler de bu teknolojileri beslemektedir.

Etkileşim yapay zekası (AI).

Sinir ağlarındaki gelişmeler, doğal dil işlemeyi (NLP) IoT cihazlarına (örneğin dijital kişisel asistanlar Alexa, Cortana ve Siri) getirmiştir ve bunları evde kullanım için çekici, uygun fiyatlı ve uygulanabilir hale getirmiştir.

IoE’ye ilişkin ilk başlardaki bakış açısı, tamamen nesneleri ağa bağlamak ve onların veri toplayıp paylaşmalarını sağlamakla ilgiliydi. Nesnelerin İnterneti’nin günlük yaşamdaki uygulamalarının ötesinde savaş alanlarında – Savaş Alanı Nesnelerinin İnterneti (IoBT), tıbbi alanda – Tıbbi Nesnelerin İnterneti (IoMT), duyusal ağlar ve siber-fiziksel sistemlerle ve hatta cihaz düzeyinde zeka ile dağıtılan yaklaşımıyla —Akıllı Nesnelerin İnterneti (IoIT) gibi farklı spesifik alanlarda da yoğun uygulamaları mevcuttur.

Tüm bu uygulamalar hayatımızı kolaylaştırıp verimlilik sağlasa da beraberinde bir dizi sorunlar getirmiştir. Oluşan dijital verinin büyüklüğü(verilerin depolama, erişim ve paylaşım sorunları); güvenlik zorlukları (örneğin, düşmanlara karşı dayanıklılık, veri sızması, gizli kanallar; kurumsal koruma; gizlilik); ve kişisel ve otonom davranışlar ile kullanıcılara, ekiplere, kuruluşlara ve kurumlara yönelik riskler öne çıkan sorunlardır. IoE halihazırda endüstriyi de etkiliyor: Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT). Peki Endüstriyel IoT nedir?

Bizim ağırlıklı olarak ilgilendiğimiz Endüstriyel IoT (IIoT), özellikle bulut teknolojilerini kullanan sensör ve cihazların enstrümantasyonu ve kontrolü bakımından, IoT teknolojisinin endüstriyel ortamlarda uygulanmasını ifade eder. İyi bir IIoT örneği için bu Titan kullanım senaryosu PDF dosyasına bakın. Son zamanlarda, endüstriler kablosuz otomasyon ve kontrol elde etmek için makineler arası iletişimi (M2M) kullanmıştır. Ancak bulut teknolojisinin ve benzer teknolojilerin (analitik ve makine öğrenimi gibi) ortaya çıkmasıyla birlikte endüstriler yeni bir otomasyon katmanı elde edebilir ve yeni gelir ve iş modelleri oluşturabilir. IIoT bazen sanayi devriminin dördüncü dalgası veya Endüstri 4.0 olarak adlandırılır. IIoT için bazı yaygın kullanımlar şunlardır:

– Akıllı üretim
– Bağlantılı varlıklar ve önleyici ve öngörüye dayalı bakım
– Akıllı güç elektronik tabloları
– Akıllı şehirler
– Bağlantılı lojistik
– Akıllı dijital tedarik zincirleri